Pravidla strakatých vycházek

Vážení účastníci strakatých akcí,
moc nás těší velký zájem o společné vycházky. Aby tyto akce zůstaly pro všechny příjemnou událostí, rozhodli jsme se zavést (či zopakovat) následující tři pravidla pro účastníky. Samozřejmě vše záleží na domluvě zúčastněných – když se na vycházce sejdou tři psi, kteří spolu nemají problém, není třeba být vždy striktní. V každém případě rozhodující slovo má vždy organizátor vycházky.
A teď už ta pravidla:

• Každý psí účastník musí mít s sebou na vycházce očkovací průkaz nebo pet-pas s vyznačeným platným očkováním proti vzteklině, vodítko a košík.
  • Pokud bude dospělý strakáč (1 rok a více) puštěn na volno, musí mít nasazený pevný náhubek, který si nedokáže sundat ani přes něj kousat. Ohlávky a podobné výrobky potřebnou funkci nesplňují, doporučujeme náhubek před koupí dobře vyzkoušet, aby byl psovi pohodlný. Pro psa to není žádné příkoří, při troše vaší snahy si na náhubek snadno zvykne, stejně jako si zvykl na obojek nebo jako si třeba člověk zvykne nosit brýle či hodinky.
  • Pouštět z vodítka je možné pouze psy ovladatelné, nekonfliktní a nehonící zvěř. Pokud nemáte dobré přivolání, doporučujeme třeba dogtrekkingový postroj – půjde se vám pohodlně a nebudete se psem hrát přetahovanou.

Neberte tato opatření, prosíme, jako úřední šikanu. Pamatujte, že svého psa musíte mít stále pod kontrolou a že jste zodpovědni za škody, které by případně způsobil. Jde o to, abychom předešli komplikacím, které se začaly objevovat. Aby se na vycházkách líbilo našim psům i lidem. A to prostě vyžaduje disciplínu i od nás.

Za výbor Spolku Jolana