Proč u svého strakáče nechat vyšetřit srdce

Obracíme se na vás všechny s prosbou o příležitostné vyšetření srdce. V kontrolách vrhu máme občas nahlášený srdeční šelest. To ještě nemusí nic znamenat, ale také může.

Prosíme tedy vás všechny, kteří od chovatele víte, že právě u vašeho štěněte byl zjištěn šelest, abyste srdce nechali vyšetřit u kardiologa. Tento šelest může být neškodný, který růstem zmizí, ale také může jít o vrozenou vadu. Zvíře pak není vhodné do chovu a je dobré ho nechávat pravidelně vyšetřit u kardiologického specialisty. Jedná-li se o vrozenou srdeční vadu, je vhodné vyšetřit i oba rodiče.

U řady vad není známá příčina vzniku. Může být genetická (avšak genetické testy na ně nejsou), nebo vznikne prenatálně (matka proděla infekční onemocnění, nebo je nějaký nedostatek ve výživě, stres a podobně) či během života.
Existují však i vady, které se projeví až později než ve štěněcím věku. Jedná se o mladé psíky v plné síle kolem 3 let, kteří mohou již být uchovnění, mohou dokonce mít i potomky. Do té doby akční mladý pes bez problémů a jakýchkoliv příznaků začne být unavitelný, netoleruje větší zátěž, je dušný, objevuje se kašel a podobně. Pak se může jednat i o kardiomyopatii, tedy poškození srdečního svalu. Není možné to odhalit u
štěněte, problém se vyvíjí postupně. Tato vada srdce je známa například u boxerů, dobrmanů či vlkodavů.
Kardiomyopatie je velmi nebezpečná a přežití jedinců po objevení se příznaků (dušnost, kašel) nebývá dlouhé. Uvádí se maximálně rok od prvních příznaků. Dědičný základ kardiomyopatie je jasný, ale neví se přesně, které geny se na ní podílí (přepokládá se polygenní dědičnost) podobně jako u epilepsie, nelze ji tedy testovat z krve/stěrů geneticky. Ale pozor, i oba zddraví rodiče mohou mít postižené potomky, a
obráceně.

A protože se nám kardiomyopatie už objevila, doporučujeme právě zmíněné vyšetření (nejen) chovných zvířat, protože postižená zvířata nejsou vhodná do chovu. Nechceme vyšetření direktivně nařizovat jako povinné. Apelujeme za chovatelské kolegium na zodpovědnost chovatelů i majitelů a vyšetření srdce dáváme do doporučených vyšetření.
V případě výskytu problému kardiomyopatie ve vrhu je vhodné doporučit vyšetření i sourozencům a vyšetření by se mělo dělat jednou ročně, protože má progresi. Každopádně alespoň základní vyšetření srdce před uchovněním by se mělo stát ideálně standardem. Již řada strakáčů toto vyšetření má, a tak budeme rádi, když se řady prověřených chovných zvířat rozšíří. Vyšetření je třeba udělat u veterináře s akreditací z kardiologie.

Moc děkujeme těm, kdo vyšetření už udělali a zároveň budeme moc rádi, když nás o výsledcích budete i nadále informovat. Jen s vaší pomocí zvládneme udržet strakáče zdravé.

Orientančí cena vyšetření: 1 000 – 3 000 Kč
Časová náročnost: asi 30 minut
Co to obnáší pro psa: vyšetření probíhá v bdělém stavu, pes leží na boku nebo na hrudníku, veterinář mu natře malou oblast sonikačním gelem a jezdí po srsti sondou. Psa musí držet dva dospělí lidé.