Dovolená – se psem za hranice (nejen) všedních dní

Blíží se teplé dny, na dohled jsou prázdniny a s nimi cestování. Jestli jste zatím neřešili, co udělat pro to, aby pes mohl jet s vámi, zbystřete. Snadno by se totiž mohlo stát, že prošvihnete termín, kdy vše potřebné zvládnete v klidu zařídit.

K vycestování je nutné mít psa označeného čipem, mít vystaven mezinárodní Europas (pozor, nezaměnit s očkovacím průkazem, Petpass je tmavomodrý se znakem Evropské unie) a v něm platné očkování proti vzteklině (ne mladší 21 dní a ne starší 1-3 roky, dle druhu vakcíny). Jestliže váš pes zatím není čipovaný, počítejte s tím, že spolu s čipem bude nově očkován a vy se na cestu budete moct vypravit až za oněch 21 dní!

Čipy a pasy jsou evidovány v Registrech. Pas registruje veterinář při vystavení (bez toho není platný), ale čip si musí většinou každý majitel zaregistrovat sám. Pak je možné i takto označenému zvířeti, když se ztratí a najde jinde (čtečkou se zjistí číslo), dohledat majitele a dojde tak ke šťastnému shledání. Čip je takové drobné skleněné/polymerové “zrnko rýže” (uvnitř má uložené číslo), které se aplikuje pod kůži zvířeti na levé straně krku. Je z nedráždivého materiálu, takže nevyvolává žádné potíže. Nijak extra to nebolí, aplikace je většinou snášena mnohem lépe než například očkování.

Čip a pas Vám zařídí akreditovaný veterinář. Je to otázka chviličky. Nejdelší je vyplňování všech těch papírů okolo.

Od 1. ledna 2020 bude povinné čipování pro všechny, protože nebude možné naočkovat proti vzteklině psa, který nebude označen čipem. A jak jistě víte, vakcinace psů proti vzteklině je u nás povinná. Z výše uvedených důvodů již většina chovatelů psů s PP nechává své odchovy čipovat.

Co dalšího je třeba?

Před cestou se nejdříve informujte v ideálním případě na příslušné ambasádě, zda není potřeba ještě něco speciálního navíc, krom čipu, pasu  vztekliny. Někde vyžadují klinickou prohlídku před odjezdem, jinde ošetření proti ektoparazitům a echinokokoze, nebo vyšetření protilátek na vzteklinu.

Do jižních zemí určitě doporučuji pejska ošetřit proti dirofilarioze (tzv. srdeční červivosti – tohoto nebezpečného parazita přenáší krev sající hmyz) – není to nic složitého, jedná se o „kapičku za krk“, která bude Vaše zvířátko chránit měsíc (nejen proti dirofiláriím, ale i proti blechám, svrabu a zároveň ho odčerví proti oblým červům) – Stroghold či Advocate. Není to povinné, ale ochrání to Vaše zvíře proti velmi nepříjemné nákaze.

Všechno chce nějaký čas, takže nenechávejte tyto záležitosti na poslední chvíli. Europas není možné vystavit bez čipování, zvíře musí být nezaměnitelně označeno, aby mu mohl být přidělen pas (na přechodnou dobu platilo i tetování – číslo které je přiděleno Kynologickou unií danému jedinci s PP, ale od léta 2011 to již možné není, tetování může být časem nečitelné).

 

MVDr. Lea Pletichová Wildnerová