“Mám ráda volnost a nesnáším vodítka”

13579734_961845407246120_1416220591_o (1)Říká Eva Homolková, majitelka desetileté Mery (feny chodského psa – Amarethy Fidelis et Fortis)  a pětileté Roxi (feny českého strakatého psa – Gumy z Majklovy zahrady). V práci vaří pro malé strávníky v mateřské škole, ve volném čase se potuluje přírodou, pozoruje zvířata, blbne se psy a trénuje agility.

Můžete nám popsat základní pravidla agility, a jak probíhá samotný závod?

Agility je psí sport, při kterém pes podle pokynů psovoda překonává sérii překážek. Některé překážky jsou skokové – jednoduché, dvojité, skok daleký, kruh; některé přebíhací – kladina, áčko, houpačka; jiné probíhací – slalom, pevný tunel, látkový tunel.

Na závodech jsou parkury dlouhé 15 – 22 překážek od 100 do 200 metrů.

Existují tři kategorie:
S (Small – malí) : pro psy měřící v kohoutku méně než 35 cm
M (Medium – střední) : pro psy měřící v kohoutku 35 cm a více, ale méně než 43 cm
L (Large – velcí) : pro psy měřící v kohoutku 43 cm a více

Na závodech se potkáte s dvěma základními typy parkurů.

Agility obsahuje všechny překážky, je buď rozděleno podle obtížnosti:

  • pro začátečníky (Agility 1)
  • pokročilé (Agility 2 – Mohou se jí zúčastnit pouze týmy, které nejméně třikrát absolvovaly soutěž Agility 1 s ohodnocením výborně minimálně u dvou různých rozhodčích.)
  • experty (Agility 3 – Mohou se jí zúčastnit pouze týmy, které nejméně pětkrát absolvovaly soutěž Agility 2 bez trestných bodů s umístěním do třetího místa minimálně u dvou různých rozhodčích.)
  • nebo je otevřené pro všechny výkonnostní kategorie dohromady.

Druhým typem je jumping, který neobsahuje překážky s kontaktními zónami a stůl. Stejně jako agility může být rozdělen pro jednotlivé výkonnostní kategorie svou obtížností, nebo je otevřen pro všechny týmy.

Agility může dělat každý pes s průkazem původu i kříženci všech velikostí za předpokladu, že je zdravý a nemá nijak omezený pohyb. Agility je náročné hlavně pro psovoda, ten si musí v určeném čase zapamatovat parkur a psa jím provést co nejrychleji a bezpečně. Pes všechny překážky překonává dobrovolně, nemá na sobě ani vodítko, ani obojek. Pohybuje se podle pokynů psovoda, ten se jej nesmí dotknout, navádí jej pouze pohybem těla a zvukovými signály. Oficiálně může závodit jen pes starší 18 měsíců a klinicky zdravý.

U nás existuje Klub agility České republiky (KAČR) ten zaštiťuje všechny závody pořádané v ČR. Než se vydáte na první závod, musíte si zažádat o výkonnostní  průkaz (VP), který je vystaven na tým – psovoda a psa. Potom se přes databázi KAČR přihlásíte na závody. Po příjezdu na závody zkontroluje veterinář očkovací průkaz, pořadateli odevzdáte VP a nahlásíte, že je třeba změřit psa. Před startem rozhodčí psa změří a zařadí do velikostní kategorie small, medium, large.  Do VP vám zapíšou naměřenou výšku psa a kategorii. Po přejímce jsou vyvěšeny startovní listiny, kde se dovíte, v jakém pořadí startujete. Potom následuje prohlídka parkuru.

Začátečníci běhají ve výkonnostní kategorii  A1, po splnění  podmínek přestoupíte do A2 po splnění dalších podmínek můžete přestoupit do nejvyšší kategorie A3. Na závodech se běhají většinou 3 kola. Agility a Jumping běží všechny výkonnostní i velikostní kategorie stejný parkur. Potom se běží zkoušky podle výkonnostních kategorií, výsledek je zapsán do VP. Napřed se běží zkouška A1, potom A2 a naposled A3. Zkoušky jsou upravené pro každou výkonnostní kategorii zvlášť. Dále může pořadatel vyhlásit jen zkouškové běhy, většinou se běží dvě až tři zkoušky.

Co je pro vás největší úspěch?

S chodským psem vyběhaná kategorie A3, 3x účast na MČR, titul veterán roku 2014. S českým strakatým psem A3 a titul mistr MČR ČSP 2015.

Zkouška A3 – Eva Homolková a Roxi

Jakou nejtěžší překážku jste musela překonat nebo překonáváte při sportování?

Největší překážkou je asi mé zdraví, se vším ostatním se dá srovnat.

Proč jste se rozhodla pro agility? Co vás na první pohled uchvátilo? A co vás nepřestává bavit?

Pro agi jsem se rozhodla, protože mě nebaví chodit v řadě, mám ráda volnost a nesnáším vodítka. V agi je pes i člověk volný, dá se cvičit kdekoliv, já trénuji hlavně v lese. Neberu to jako výcvik, jde o společnou hru, kdy se baví pes i člověk. Co je na tom nejlepší? Kamarádí se všichni bez rozdílu věku, nikdo nikomu nezávidí úspěchy.

Jaké byly vaše začátky? Absolvovali jste nějakou speciální přípravu?

Začínala jsem s choďandou v roce 2006. Přišla jsem na cvičák s tím, že chci běhat. Tenkrát jsem věřila všemu, co mi řekli, protože chodský pes potřebuje jiný přístup. Navíc je Mery psychoušek, začala jsem sama hledat způsob, jak ji dostat „na vrchol“ a přitom ji psychicky podržet. Začala jsem si trénovat i starou choďandu, pak křížence, kterého jsem si půjčovala. Český strakatý pes – Roxi je můj 2. závodní pes na agi. Tam jsem si už byla jista, co chci. Žádnou speciální přípravu se psy nedělám. Od začátku si jen hrajeme na honěnou, přechod z klidu do rychlosti a zase do klidu. Učím odložení, start, klid v rušivých situacích, chození po kládách, překračování různých předmětů, balanc na větvích. Tohle děláme na vycházkách.

Popište mi váš běžný týden.

Můj běžný týden začíná jako u většiny lidí zaměstnáním. Rovnou z práce nakoupit, pak rychlá údržba bytu, aby se v něm dalo existovat, následně vycházka se psy do lesa. Tam se jen tak procházíme, běháme, psi „trénují“, chodí po kládách, běhají vysílačky, přivolávačky, změny směru, obíhačky atd. Po návratu se starám samozřejmě o rodinu. Dvakrát v týdnu si zajedu na cvičák. Sem tam vyrazím o víkendu na závody.

Jak to máte doma? Podporuje vás vaše rodina v tomto odvětví? Sportuje s fenami ještě někdo z rodiny nebo se s nimi věnují dalším kynologickým aktivitám?

Moje rodina mě podporuje, nic jiného jim totiž nezbývá :). S našimi psy nikdo jiný necvičí, ale venčí je všichni. Psi také musí se všemi členy rodiny fungovat stejně jako se mnou.

13549218_961845363912791_848808482_o (1)Myslíte si, že český strakatý pes je pro agility vhodný parťák?

Myslím si, že je. Na agi je vhodné každé plemeno, včetně kříženců. Mimo obřích plemem ze zdravotních důvodů.

Doporučila byste strakáče někomu, kdo má vrcholové ambice?

Strakáče nedoporučuji, stejně tak, jak jej nedoporučovali mě. Na dotazy ohledně agi a strakáč jen říkám, na co si musí dát člověk pozor a jak se psem pracovat. Strakáč je v podstatě jako kříženec, každý jiný. Nejde říct, že na toto nebo tamto není nebo je vhodný, to se ukáže až časem, jak moc jste se mu věnovali a co jste do něj vložili.

Co musí pes umět a ovládat, aby mohl začít s agility?

Pes nemusí umět v podstatě nic, musí být jen zdravý. Samozřejmě je výhodou, když pes umí odložení a přivolání. Někteří výcvikáři chtějí jen psy, kteří mají za sebou kurz poslušnosti, mě je to jedno. U mě se poslušnost učí při agility. Spíš bych zodpověděla otázku, co musí umět pán…. Musí si umět hrát a musí umět správně odměňovat.

Jaké vybavení je třeba mít do začátku? Jak je to s financemi? Jaké jsou náklady?

Na začátek je důležitá odměna pro psa. Takže plno různých pamlsků, plno hraček, aby výcvikář rozpoznal, co je ta NEJ odměna… většinou je to totiž něco úplně jiného, než si myslí pán. Potom vhodná obuv a pohodlné oblečení. Kolik to bude stát (nemyslím cenu za výcvik) se nedá říct jednoznačně. Záleží na pánovi, kolik obuvi, oblečení, kenelek, židliček atd. pořídí a za jakou cenu. To už je na finančních možnostech každého z nás.

Je nezbytné chodit pravidelně na lekce k trenérovi? Pokud ano, jak vybrat toho správného, který majiteli i psu sedne?

Trenér je důležitý. Naučit se můžete cokoliv sami, ale trenér poradí, co konkrétního vyhovuje vašemu týmu. Správný trenér vás nebude nutit do něčeho, co nechcete. Zkusí najít jiný způsob, aby vyhovoval všem. Nikdy nebude tvrdit, že se to dělá takto a ne jinak. Když už se s vámi „otravuje“, chce vás dostat výš, nespokojí se s běžným: „Já nechci závodit.“ nebo „Dělám to jen pro radost.“. Nebojte se rozjet za více trenéry, berte vše selským rozumem a nebojte se ptát i na nesmysly. Neznamená, že když je někdo s trenérem spokojený, že bude vyhovovat i vám.

Za jak dlouho od začátku trénování je možné přihlásit se na start prvního závodu? Co musí pes i člověk zvládnout, aby mohli začít soutěžit?

To je individuální, někdo si poprvé stoupne na start za rok, někdo za dva. Pes musí zvládat všechny překážky, musí umět na překážky navazovat. Psovod musí umět psa provést parkurem. Dobré je si před prvními závody vyzkoušet nějaký neoficiální sranda závod.

Trénink – Eva Homolková a Roxi

Dochází u psa nebo i u člověka k jednostranné zátěži? Jakým způsobem ji kompenzujete, děláte nějaké další aktivity na odlehčení?

Určitě dochází k velké zátěži fyzické i psychické (při závodech). Pes má řízený skok, dělá prudké otočky, prudce brzdí, v rychlosti dopadá na přední končetiny, dost často uklouzne. Psovod má zátěž podobnou jako fotbalisté. Před během se psem chodím, rozehřívám a protahuji svaly, dělám rozběhy. Po doběhu zase chodíme. Agi trénuji jen 2 x týdně, jinak denně běháme v lese a trénujeme vše na zemi bez překážek, psi od jara do podzimu plavou.

Na co si dát pozor, jaká jsou rizika pro psa i člověka? Čeho se vyvarovat a jak případné problémy řešit?

Pokud se pes vyhýbá překážkám nebo shazuje laťky, může mít zdravotní problém. V tomto případě jej nechte vyšetřit. Na parkuru je velké riziko úrazu… pády, zlomeniny, podvrtnuté končetiny. Zranění se dá částečně předejít protažením před startem a bezpečným vedením na parkuru, zbytečně neriskovat. Nezapomeňte, že vám pes věří.

Co podle vás věnování se agility přináší dobrého, jaké benefity si majitel odnáší do společného soužití?

Děláte něco pro své zdraví, upevňujete vztah se svým psem. Zjistíte, co všechno jste schopni vydržet a co je a není pro Vás důležité. Získáte plno nových přátel.

Můžete doporučit nějakou literaturu nebo webové stránky pro ty, kteří by si rádi dohledali více informací?

Veškeré informace získají zájemci o tento sport na klubagility.cz Najdete tam i seznam klubů, kde se agi cvičí. Na vše možné se také můžete zeptat na Facebooku ve veřejné skupině Klub agility ČR.

Co byste do začátku doporučila zájemcům?

Aby se drželi při zemi, nespěchali, nechtěli hned závodit a vyhrávat. Tréninky přizpůsobovali náladě psa, vám se také vždy nechce pracovat. Aby se nebáli říct trenérovi, co se jim líbí i nelíbí. Buďte vždy dobře naladěni, s radostí psa odměňte, i když to zrovna nejde. Jestli jste naštvaní, netrénujte. Pokaždé když se postavíte na start, běh nedopadne podle vašich představ, proto je důležité si vždy na běhu najít něco, z čeho se budete radovat. Poctivá zóna, neshozené laťky, malé obloučky, parádní náběh do slalomu. O tom je agility.

Děkuji za vaše odpovědi

Dita