Štěně – jak společně cestovat a jak si připravit psí lékárničku?

Tento díl série “Štěně – nový člen domácnosti” vás seznámí s výbavou na delší cesty, vybavením do auta a do zahraničí. Důkladně odhalí obsah psí lékárničky a poradí, co zvládnete doma a s čím už je třeba jet k veterináři.

Výbava na delší výlety 

cestovaniPokud se chystáte někam dál, tak určitě budete potřebovat vzít psovi vodu – existují přímo cestovní lahve kombinované s mističkou – velmi praktické. Nebo také skládací mistička a malá pet flaška zajistí stejnou funkci, pozor při výběru, existují i látkové (nylonové) misky, které ale velmi brzo ztrácí při používání svoji funkci. Na ještě delší výlety budete potřebovat něco na granulky (zde se dostáváme k jedné z výhod granulí, nasypete a jdete;  neřešíte, jestli se konzerva zkazí otevřená v teple, či jestli s sebou budete tahat vařič, hrnce, maso a těstoviny). Na skladování granulí existují různě velké vaky a zásobníky, výborně ale také fungují pytle od pamlsků nebo menšího balení granulí, které mají pojistné zipy (opětovné uzavírání balení), skvěle těsní a nemusíte kupovat zbytečně další věc.

Cestování autem

Pokud cestujete autem, je důležité zvíře v autě zabezpečit (dnes již ze zákona povinnost) – buď ochranná mříž oddělující prostor kufru od zbytku auta, přepravní klec či přepravka a pokud pejsek cestuje na zadních sedačkách, tak je nutný postroj a úchyt do pásů. Určitě se hodí i nějaká deka, která bude plnit funkci dočasného pelíšku (já takovou vozím v autě neustále, vždy se hodí, i když třeba ne zrovna pro psici).

Nezapomínáme na jednu veledůležitou věc: NIKDY!!! Nenechávat psa v autě na sluníčku (i kdyby bylo venku chladno), auto funguje jako skleník a velmi rychle se uvnitř na slunci zvyšuje teplota! Pejskovi hrozí ošklivá smrt z přehřátí!

Cestování do zahraničí

A ještě tu máme cestování do zahraničí – zde je nutné mít psa očipovaného a mít vystaven mezinárodní Europas. Po Evropské Unii není problém vzít psa a pas (s potvrzeným a platným očkováním proti vzteklině!) a vyrazit. Pokud se chystáte mimo EU, informujte se nejdříve na příslušné ambasádě, zda není potřeba ještě něco speciálního (někde vyžadují klinickou prohlídku před odjezdem, jinde ošetření proti ektoparazitům a echinokokoze, nebo vyšetření protilátek na vzteklinu). Do jižních zemí určitě doporučuji pejska ošetřit proti dirofilarioze (tzv. srdeční červivosti – tohoto nebezpečného parazita přenáší krevsající hmyz) – není to nic složitého, jedná se o „kapičku za krk“, která bude Vaše zvířátko chránit měsíc (nejen proti dirofiláriím, ale i proti blechám, svrabu a zároveň ho odčerví proti oblým červům).

Pozor! V létě 2011 skončila možnost vycestovat jen s tetovaným pejskem (a pasem samozřejmě), dnes i pes s tetováním musí mít čip! Europas není možné vystavit bez čipování, zvíře musí být nezaměnitelně označeno (na přechodnou dobu platilo právě i tetování – číslo které je přiděleno Kynologickou unií danému jedinci s PP), aby mu mohl být přidělen pas. Čipy a pasy jsou evidovány v registrech, takže je pak možné i takto označenému zvířeti, když se ztratí a najde jinde (čtečkou se zjistí číslo), dohledat majitele a dojte tak ke šťastnému shledání. Čip je takové drobné  skleněné “zrnko rýže” (uvnitř má uložené číslo), které se aplikuje pod kůži zvířeti na levé straně krku. Je z nedráždivého materiálu, takže nevyvolává žádné potíže. Nijak to nebolí, aplikace je většinou snášena mnohem lépe než např. očkování. Čip a pas Vám zařídí akreditovaný veterinář. Je to otázka chviličky. Nejdelší je vyplňování všech těch papírů okolo.

Psí lékárna

lekarnickaDoma ale i na cestách je určitě nezbytná psí lékárna. Co do ní patří? Určitě desinfekce – nějaká neštípavá, s širokým účinkem působnosti (proti virům, bakteriím, plísním). Za ideální považuji Alfadin (z lidské lékárny totožná Betadine). Ředí se do vody, do barvy slabého čaje – hodí se k ošetření ledasčeho, i např. k výplachu předkožky u psa, když trpí výtoky, ošetření ran, abscesů, odřenin, desinfekce po klíštěti… A něčím ji musíme nanést, takže gázové čtverce. Určitě nepoužívejte buničinu nebo vatu, zanechávají v ráně žmolky a vlákna.

Občas je třeba něco převázat, abyste psa s krvácející ranou dopravili na veterinu, hodí se výše zmíněný gázový čtverec na zakrytí rány, omotání vatovým polstrovaným obvazem a to všechno převázat buď obyčejným obinadlem nebo elastickým barevným (pozor na přílišné utažení) např.Coban, Copoly…. Pokud je rána na těle, lze krytí fixovat tzv. prubanem – jedná se o pružný hadicový obvaz, který v lékárně seženete v různých velikostech. K upevnění obvazů se vhodná běžná leukoplast.

Samozřejmě tyto materiály musíme něčím ustřihnout, takže nůžky a určitě se hodí i anatomická pinzeta (bez zoubků na konci, jen s drážkami) na vytahování ledasčeho odkudkoliv. A nezapomeneme ani na pinzetu na klíšťata. Samozřejmě se hodí i latexové rukavice. Na drobné ranky či odřeniny můžeme lokálně použít i odvary z bylinek (nejlépe řepík či zlatobýl, heřmánek jen na dobře větrané plochy, nepoužívejte ho do záhybů, podporuje růst kvasinek), k hojení lze využít i Dermazulen či Infadolan. Náležitosti pro ošetření očí a uší jsem zmínila v článku o pravidelné péči (Ophtal, Borová voda, Ophtalmoseptonex, Otifree).

Většinou, když se pejskovi utvoří něco na kůži, začne se škrábat, lízat a kousat a tím si zánět velmi lehce rozšíří do obrovských rozměrů – takže v těchto případech první věc co udělat, je postižené místo zbavit srsti (ostříhat, oholit stříhacím strojkem, aby k němu mohl vzduch), ošetřit desinfekcí nebo bylinkami a zabránit lízání (zas by ale rána měla dýchat) – takže na nohu bavlněná ponožka, pruban, nebo Alžbětin límec (takový ten “kornout”).

Co zvířátka trápí krom drobných poranění, která zvládneme doma? Samozřejmě různé trávicí potíže. Když se objeví zvracení nebo průjem, je nejdůležitější hladovka (u štěňat 6-12 hodin, u dospělých 24 – 48 hodin). Vodu podávat dávkovaně, po troškách, aby se pejsek nepřepil a vše zas nevyzvracel. Pokud má „jen“ průjem a nezvrací, lze použít Smectu či živočišné uhlí. Doporučuji spíš tu Smectu, máme tak kontrolu, zda se v trusu neobjevuje krev, což po živočišném uhlí a jeho černém zbarvení pak uvidíte dost těžko. Na středního psa se dá použít 3x denně 1 sáček Smecty – rozředit do 10ml stříkačky a podat (na pytlíčku píší do 50ml, ale to je pro lidi a vězte, že budete mít problémy leckdy již s těmi 10ml).

Dobré je mít pro zažívací potíže doma i nějaká probiotika, dělají se v pastách, prášku… (např. Probican, pejskům celkem chutná). Pokud se zvracení a průjem ustálí, měli byste pejska rozkrmit něčím dietním, ideální jsou opět speciální granulky, k tomu určené. Dělají malé pytlíčky (seženete na veterině), takže ideální pro začátek diety a když není problém, tak asi po 3-5ti dnech na přísné dietě (nic jiného!) postupně cca během 3 dnů přejdete na normální stravu, co vaše zvířátko jí.

U hraček jsem zmínila peroxid vodíku pro vyvolání zvracení, když pes pozře něco nekalého, co by mohlo způsobit následné potíže. Pokud si nejste jisti, zda ho použít či nikoliv, raději brnkněte veterináři a zkonzultujte to. Stejně tak, jakmile se v průjmu či zvracení objeví krev či hlen, nebo je zvracení úporné a časté, na nic nečekejte a utíkejte k lékaři. To už jsou většinou třeba injekční léky a antibiotika. Zvířátku hrozí dehydratace a celkové postižení organizmu.

Nikdy nedávejte pejskovi své léky v domnění, že co pomůže Vám, pomůže i jemu! Rozhodně ne po předchozí konzultaci s veterinářem, jsou léky, které se dají použít i ve veterinární medicíně (výše zmíněné), ale je jich málo a veterinář o nich ví, takže raději zavolejte, než něco podáte. Hlavně nedávejte žádné léky proti bolesti – burfeny, ibalginy a pod. Těmi můžete zvíře zabít! Selhávají jim ledviny a mohou vykrvácet do střev. Na bolest mají zvířátka své vlastní, šetrnější léky.

Díky našemu seriálu tušíte jak nachystat výbavu, čím naplnit misky, jakou péči psům věnovat, před jakými parazity a chorobami je třeba je chránit a něco málo už víte o společném cestování a psí lékárničce, poslední díl naší série vám přiblíží specifické potíže jednotlivých pohlaví.

Autor: MVDr. Lea Pletichová Wildnerová