Štěně – jaké vybavení připravit?

V této sérii článků bych chtěla přiblížit to, co je nezbytné připravit pro příchod nového člena k Vám domů. Vynechám otázku volby plemene a pohlaví, to jste si již volili a teď je hlavní otázkou, co vše potřebujeme pro nové miminko? Je toho dost na to, aby člověk na něco zapomněl. Spousty věcí musíte pořídit ještě než štěňátko překročí práh Vašeho obydlí.

Pelíšek a příprava domácnosti

Na trhu je takových velikostí, druhů, typů, barev, materiálů. Vynecháme barvu, tu si páník určitě zvolí sám dle preferencí a ladící k interiéru. Je možné, že zvolíte pejskovi pelíšek, který nakonec úplně vyhovovat nebude a skončíte u jiného, ale pro začátek by to měl být určitě pelíšek odolný (vůči štěněčím zoubkům), netoxický, bezpečný. Nedoporučuji proutěné, ty jsou zlikvidovány jako první a hrozí poranění o třísky. Látkový na začátek také není nejlepší, miminko se občas počůrá, také vytrhaný vatelín nebude pro bříško ideální. Nejvíce asi bude vyhovovat kvalitní plastový, se spodním odvětráváním (aby nedocházelo k zapařování). Až Váš nezbeda přestane zkoušet, co dovedou zoubky, dá se určitě vybrat i jiný.

Naše čubinka miluje spaní “zachumlaná” a v měkkém, takže jsme pro ni nechali na míru ušít pelíšek dle představ. Do pelíšku je vhodná určitě nějaká starší (ale čistá!) deka, či povlečený vatelínový polštář. Povlečení (i na deku) má sousty výhod, měnit můžete dle potřeby, aniž by byl pejsek ochuzen o svou oblíbenou deku, než se mu vypere a usuší (samozřejmě bude potřeba jednou za čas vyprat i tu, ale není to tak často, než když by se nepoužilo povlečení – nám se to velmi osvědčilo). Existují už i přímo psí polštáře s pratelnými potahy – výběr na trhu je obrovský.

charlieho mistoNěkterým pejskům vyhovuje mít i jakousi boudičku, kde se cítí bezpečně – to jsme u naší Cíni vyřešili klecí s přehozenou dekou (zároveň tak vznikl super odkládací prostor na její nezbytné potřeby). Klec je výhodná i v případě, kdy máte malého ničitele. Musí však být dostatečně prostorná. Stejně tak velikost pelíšku musí být dostatečná, aby se tam hafan mohl pohodlně natáhnout, ale ne zas tak obrovský, že mu v něm nebude útulno a budete ho tam hledat lupou. Musí se tam dát pohodlně vlézt.

Nezapomeňte na další důležitou věc, štěňátko je tvor zvídavý, vše ochutnává, okusuje – zabezpečte proto všechny kabely, el. šňůry, různé přístroje, odpadkové koše, jedovaté rostliny a obecně vše, co by mohlo zničit či ochutnat a tím si způsobit zdravotní újmu. Doporučuji kleknout na “všechny čtyři” a takto prolézt místnosti, kam bude mít Váš nový rodinný člen přístup. Nejsnáze tak zjistíte, co je v této výšce přístupné, tím pádem potenciálně nebezpečné.

Hračky a zábava

hrackyCo pořídit dále? Určitě nějaké hračky, ale pozor! Štěňátka všechno ráda koušou, ochutnávají a olizují. Takže jen bezpečné, obtížně zničitelné hračky. Pozor na skleněná očička u plyšáků, výčnělky gumových a plastových hraček, pískátka – vše se dá hravě ukousnou, spolknout a malér je na světě. Pro tyto případy také doporučuji mít v psí lékárničce (kterou se budu zabývat v dalším článku) 3% peroxid vodíku, a pokud zbaštíme něco nekalého, co by mohlo dále ve střívkách udělat problém (ať už hračky, jedovaté rostliny,či krysí jedy), je tu právě peroxid na první pomoc – k vyvolání zvracení. Na kilo pejska se dává asi tak 2ml peroxidu. Pozor ale!! nevyvolávat zvracení u ostrých předmětů (mohly by poškodit jícen cestou zpět) a žíravin – tam je nutný urgentní zásah veterináře!

Pro malá štěňata bych jako hlavní hračku doporučila adekvátní bavlněný uzel a odolné hračky z tvrdé gumy na kousání. Dobré jsou i buvolí kosti, ale doporučuji určitě spíš ty větší, aby nehrozilo ukousnutí hlavice a spolknutí. Naší strakatici kupuji ty obrovské – 25 – 30 cm.

Obojky, vodítka a další drobnosti

voditkaDále bychom se měli podívat na obojky a vodítka. Pro páníka je asi nejdůležitější, aby obojek slušel. Ale podstatné je psí pohodlí. Neměl by škrtit, tížit, škrábat, měl by být dostatečně pevný, aby se nepřetrhl při zatáhnutí na vodítku, ne snadno přetažitelný přes hlavu, aby se pejsek z obojku nevyvlékl. Jiný obojek použijete na procházku, jiný na cvičák a jiný na módní přehlídku. Na cvičáku Vám asi doporučí stahovací řetízkový obojek. Pro běžné nošení se mi osvědčil obojek nylonový, vypolstrovaný, na přesku, ale hlavně systém, který přesku obchází a tah je tak rozložen mimo ni, tudíž nehrozí rozepnutí. Někteří pejskové mají citlivější krční páteř či průdušnici a musejí tak chodit na různých kšírkách. I těch je mnoho druhů a typů. Je třeba vyzkoušet, který bude vyhovovat právě Vám a Vašemu zvířátku. Naštěstí dnes je většina obojků i kšírek nastavitelných, takže si je doupravíte přímo dle potřeby na svém miláčkovi. Pro problémové pejsky (tahání) existují i různé vynálezy, které proti táhnutí bojují – postroj proti tahání, ohlávky… S výběrem určitě poradí veterinář, či instruktor na cvičáku.

Co se vodítek týká, i zde je výběr obrovský. Co příliš nedoporučuji, jsou vodítka flexi (samonavíjecí), jimi jen podporujete tahání psa, pes se hůře ovládá. Dobré je klasické vodítko a ještě lepší tzv. přepínací – máte tak širší škálu délky vodítka, můžete si ho upoutat kolem pasu, či hrudníku, když potřebujete volné obě ruce. A máte-li pejsky dva, určitě se Vám bude hodit rozdvojka, nebudete tak bojovat s dvěma vodítky.

Když už jsme u vodítek, tak co budeme potřebovat ještě ven? Určitě pytlíčky na psí „výtvory“. Určitě nikdo do nich rád nešlape. Udržujme tedy naše prostředí čisté, ať mají osoby psy nenávidějící co nejméně argumentů. Dále pak je důležitý určitě košík (náhubek) – zvláště pokud se chystáte do městské hromadné dopravy. Buďte ale obezřetní při používání látkového náhubku, který těsně obepíná čumák, pes v něm nemůže pořádně otevřít tlamu a v horkých dnech může snadno dojít k nebezpečnému přehřátí.

Určitě se hodí i pamlskovník. Zvláště v začátcích, kdy potřebujete často štěňátko odměňovat za správně provedené úkoly (zastavení na přechodu; když hodné zůstane uvázané před obchodem; na cvičák).
oblecekNo a občas se nám pro většinu hladkosrstých a z bytu poněkud rozcapených psů hodí i nějaký ten obleček. Nejsem zastáncem kde jakých „skopičin“ – tedy latexových sukýnek, lacláčků a tíleček, ale funkční svetr, vesta a pláštěnka se občas mohou hodit. Zvlášť tady u nás na severu.

Co pořídit domů už víte a tak se v dalším článku dozvíte něco málo o krmení a výživě.

Autor: MVDr. Lea Pletichová Wildnerová