Má vaše zvíře registrovaný čip?

Pokud máte své zvíře označené čipem (většinou již od chovatele, pokud není čip nahrazen tetováním), zkontrolujte si, zda je registrován alespoň v jedné z databází čipů.

Buď to již udělal chovatel na své jméno (pak Vám doporučí si v daném registru pejska přeregistrovat na sebe) nebo Vám při předávání štěňátka krom smlouvy dá i registrační kartu od čipu a vysvětlí, kam a jak zvíře zapsat. V případě, že máte zvíře tetované (dnes již spíše výjimka) a budete chtít vycestovat do zahraničí, tak od r. 2011 stejně musíte své zvíře pro cestování očipovat. Čip Vašemu zvířeti aplikuje veterinář a stejně jako chovatel čip registruje sám (a pak Vám to řekne) nebo Vás upozorní, co kam odeslat, aby zvíře bylo v té správné databázi.

Prosím, nezapomínejte na to a ani to neodkládejte!!! Čip, který není v žádném registru, není možné dohledat. Tzn. když se zvíře zaběhne, tak je sice hezké, že má čip, ale po jeho přečtení a snaze najít v on-line databázích kontakt na majitele jsme neúspešní, protože se nikdo neobtěžoval zvíře do registru zapsat. Takový čip je pak k ničemu. Jen “kovové zrnko rýže” pod kůží, které neplní svůj účel kvůli lenosti nebo zapomnětlivosti člověka. A pak je velmi těžké dát zpět dohromady zaběhlé zvíře s jeho páníčkem.

Příklady registrů

(dle čipů jsou registrace zdarma, či za drobný poplatek, ale jsou celoživotní!). Osobně doporučuji zadat čip do co nejvíce databází. Bohužel, většina mezi sebou nespolupracuje, tak ať je větší šance čip v některém nalézt. Některé jsou propojeny s PETMAXXem – mezinárodní databází.

http://www.narodniregistr.cz/ (nejznámější; Datamars, LifeChip zdarma, ostatní 170,-; napojeno na PETMAXX)

http://www.backhome.cz/ (nejznámější; zdarma; napojeno na PETMAXX)

http://www.iftaregistr.cz/ (zdarma)

http://www.identifikace.cz/ (240,-)