Genetické testování barev a délky srsti

Řada chovatelů i majitelů strakáčů se už někdy setkala s otázkou, zda je možné, aby jeho pes nesl vlohy pro hnědou barvu či dlouhou srst. Doteď bylo možné hledat odpověď na tuto otázku pouze podle projevů u potomstva či rodičů konkrétního zvířete. S rozvojem molekulárně genetických metod se ale objevila možnost komerčního testování barev a délky srsti.

Na internetu se dá najít několik takových laboratoří. Mě samotnou zajímalo, jak je to u strakáčů a které barevné lokusy by stály za otestování. S laboratoří jsem se dohodla, že napoprvé zkusí udělat všechny testy barev srsti a k tomu i její délku a podle toho se rozhodneme, jaké lokusy má smysl testovat u strakáčů do budoucna, abychom nemuseli testovat vždycky všechno.
Naštěstí se ukázalo, že bude stačit pouze 1 lokus pro barvu a 1 pro délku srsti. Tím se potvrdilo, že černo-žluto-bílé zbarvení je geneticky dominantní nad hnědo-žluto-bílým a to samé platí i pro krátkou srst, která je dominantní nad dlouhou. Zdá se vám to divné? V laboratoři mi vysvětlili, že ne vždy to tak musí být, a proto jsme také testovali i ty ostatní barvy, jejichž testy jsou k dispozici.
A jak probíhá odběr vzorku?
Stačí vzorek sliznice z dutiny ústní. Vlastní odběr je velice jednoduchý: laboratoř na požádání zašle odběrovou soupravu, kterou tvoří malá štětička na špejli. Tou se setře psovi vnitřní strana tváře, štětička se vrátí zpět do obalu a pošle poštou na adresu laboratoře. Formulář s požadavkem na vyšetření a platbu lze udělat on line. Laboratoř pak garantuje zaslání výsledků do 10 dní od obdržení vzorků a platby.
Pro koho je to vhodné?
Určitě pro všechny zvídavé, kteří chtějí vědět, jaké vlohy jejich pes nese. Dále třeba pro chovatele, když se rozhodují, jaké štěně si nechají. Každému se líbí jiná varianta a některou třeba zavrhuje nebo naopak upřednostňuje. Otestováním štěňat si může usnadnit výběr.
Pro koho je zbytečné?
Určitě nemá smysl testovat přítomnost vloh pro hnědou barvu u hnědo – žluto – bílých jedinců a vloh pro dlouhou srst u dlouhosrstých jedinců. Stejně tak je zbytečné hledat
hnědou barvu u zvířat, která mají některého z rodičů hnědo-žluto-bíle zbarveného a to samé platí i pro dlouhou srst. Je-li jeden z rodičů dlouhosrstý, jeho potomci musí mít tyto vlohy a je zbytečné je hledat pomocí molekulárně genetických metod.
Kolik to stojí – Laboratoř Genomia nabízí testování za tyto ceny:
Zpracování vzorku                         400 Kč
Lokus B (černá/hnědá barva)      800 Kč
Délka srsti u psů (FGF5)            1.200 Kč
Odběrová souprava                        50 Kč
Celkem:                                        2.450 Kč/1 zvíře
V případě zájmu mě klidně kontaktujte, ráda sdělím další podrobnosti.
Zdeňka Vaňourková
vanourkova@seznam.cz