Jak poznat seriózního a zodpovědného chovatele

• Seriózní chovatel vám umožní nezávaznou návštěvu, prohlídku prostředí, ve kterém štěňata odchovává, případně i výběr konkrétního štěněte. Štěně vám prodá u sebe doma, ukáže vám matku, sourozence a alespoň foto otce. Všímejte si vzájemného vztahu chovatele a jeho psů. Seriózního chovatele by ani nenapadlo posílat štěně přes prostředníka nebo ho prodávat někde na parkovišti či u benzínové pumpy.
  • Seriózní chovatel vám poví o zdraví rodičů, jejich potomků i plemene obecně (pokud bude všechno přehnaně výborné, zbystřete). Seriózní chovatel se nesnaží o „tabuizaci“ svého chovu.
  • Seriózní chovatel svá štěňata včas socializuje – štěňata jsou odchovávána na denním světle, mají vymezený přiměřeně velký bezpečný prostor, možnost vyprazdňovat se mimo pelíšek, kvalitní potravu, trvalý přístup k pitné vodě, hračky, dostatek kontaktu s lidmi. V rámci svých možností je chovatel zvyká na různé další osoby, děti, psy i jiná zvířata, na bytové i venkovní prostředí, na běžné lidské činnosti, jízdu autem, nejrůznější zvuky, atd. Štěně, které nebylo včas a dostatečně socializováno, si ponese psychický handicap po celý život.
  • Seriózní chovatel neprodává štěňata ani příliš levně, ani příliš draze. Kupujícím neslibuje, že z jeho štěňat budou výstavní či pracovní šampióni. Nezapomínejte, že pořizovací cena je jen zlomkem budoucích nákladů na péči o psa. Zodpovědný chov psů je koníčkem, který je náročný na čas i peníze. S narůstající popularitou plemene ale vždy stoupne počet chovatelů, kteří plemeno nezodpovědně množí pouze za účelem zisku.
  • Seriózní chovatel vám ukáže krycí list, přihlášku vrhu, kontrolu vrhu, zdravotní vyšetření obou rodičů. Pozor na nedoporučená krytí. Ta jsou vyznačena v KL a následně vysvětlena v příloze KL. Chtějte vidět formulář na kontrolu vrhu potvrzený veterinářem a zkontrolujte si, že právě Vaše štěně tomu odpovídá. Je-li štěně tetované, zkontrolujte si tetování. Je-li čipované, nechte zkontrolovat čip při první návštěvě u svého veterináře.