Psincový kašel

Opět u máme podzim a s ním i „kašlací sezonu“, tj. hrozící epidemii psincového kašle. Kašel se také často vyskytuje v jarním období. Je to podobné jako “chřipkové období” u lidí. Vše souvisí se střídáním teplot, nestálostí počasí, snížením imunity a následným onemocněním.

Tzv. psincový kašel (odborně infekční laryngotracheitidu) způsobuje komplex virů a bakterií. V první fázi působí viry (virus parainfluenzy typ 2 a psí adenovirus typ 2) – ty poškodí sliznici a na ní se pak dobře uchytí bakterie – nejčastěji Bordetella bronchiseptica. Uplatnit se mohou i další bakterie – Pasteurella, Streptococcus, Pseudomonas, Klebsiella.

Nejrizikovější místa pro nákazu jsou všude tam, kde je větší množství psů: výstavy, cvičák, závody, ale i venčící louky nebo parky. Prostě všude tam, kde se vyskytuje více pejsků pohromadě. Psincový kašel je velmi nakažlivý. Inkubační doba je cca 9 dní.

Přenáší se kontaktem, ale i očicháním vykašlaných slin! Teoreticky to můžete i pejskovi donést domů na botách…

Rozvoj projevů závisí na podílu jednotlivých virů a bakterií, stáří, imunitě a kondici psa. Může probíhat jako krátkodobý kašel nebo jako těžký zápal plic.

Klasickým příznakem je suchý kašel, který se často objevuje po aktivitě nebo při teplotních změnách. Majitelé obvykle popisují, že pes “má něco v krku” (nejčastěji kost) nebo že “se dáví a zvrací”. Zvíře se snaží vykašlat hlen a vzniklým podtlakem v hrudníku může dojít až k dávení a výhozu hlenů. Těžší formy jsou doprovázeny zvýšenou teplotou, apatií a ztíženým dýcháním.

Léčba:
Doporučené je navštívit veterinárního lékaře, aby zvíře poslechl, zda nejsou zasaženy plíce. Také může být problém se srdíčkem a kašel a infekce může výrazně zhoršit stav a funkci srdce.
Při lehkém průběhu je důležitý klid, teplo a preparáty k usnadnění vykašlání hlenů a tlumení dráždivého kašle (např. Atussin sirup), dávkuje se dle velikosti zvířete 2-3x denně 1-3ml. První den může být dávka zdvojená. Doba podávání je závislá na závažnosti projevů – při horších případech (vykašlávání hlenů) až 6 dní.

Pokud má pes poslechový nález na plicích, teplotu a kašel je výrazný a neutuchající – přidávají je většinou jednorázově steroidní nebo nesteroidní protizánětlivé léky a antibiotika minimálně na týden kvůli druhotné bakteriální infekci (na viry ATB nefungují).

Samozřejmostí je omezení procházek, odlehčený režim a zamezení styku s ostatními psy.
Na podporu imunitního systému je možné podávat různé doplňky. Vitamíny, beta-glukany.

Prevence:
Důležité je pravidelné očkování. V běžných vakcínách proti psím nemocem jsou také obsaženy výše zmíněné patogenní mikroorganismy (jedná se o injekční vakcínu, kterou pejsek dostává každoročně “pod kožich”). Imunita takto zprostředkovaná je celková (působí, až když se patogen dostane do těla), nikoliv slizniční (tedy v místě, kde patogen teprve proniká do těla – v bráně vstupu). Celková imunita brání rozvoji klinického onemocnění nebo zmírní jeho průběh. Ale nechrání sliznici dýchacích cest před infekcí a vylučováním viru.

Proto je důležitá při této nemoci imunita slizniční. Tu můžeme podpořit tzv. intranasální vakcínou – tedy mezi majiteli známou “kapkou do nosu” (Nobivac KC). Touto vakcínou lze chránit již štěňata od 3 týdnů věku, protože nereaguje s mateřskými protilátkami a imunita vzniká velmi rychle.

Osobně ji mám vyzkoušenou – s Cíněnkou (ČSP) pravidelně chodíme na cvičák, jezdíme na výstavy a různá psí setkání. Nikdy jsme si kašel nepřivezly (tedy panička někdy ano, ale pes nikoliv).
Vakcínu výrobce doporučuje aplikovat nejpozději 72 hodin před předpokládaným obdobím zvýšeného rizika onemocnění a opakovat každoročně.

U citlivějších jedinců se může po aplikaci objevit slabý výtok z nosu a očí.
Závěrem je dobré zdůraznit, že není radno podceňovat prevenci v podobě očkování a když už pejsek onemocní, nikdy (!!!) sami nenasazujte žádné léky (ať už psí nebo lidské) bez konzultace s veterinářem. Ano, i veterináři používají některé z lidských léků, ale ne všechny jsou vhodné. Řadou běžných léků proti nachlazení určeným lidem můžete pejskovi hodně i nevratně ublížit. A ne každý lék je vodný pro každého pejska.

MVDr. Lea Pletichová Wildnerová
Lucie Vynikalová