Nezapomeňte na daně

Jestli jste v loňském roce odchovali a prodali štěňata, či utržili se svým psem nějaké peníze za krytí, neměli byste zapomenout vypořádat se s daní z příjmů fyzických osob, a to i když nepodnikáte jako chovatel psů.

Přinášíme stručný návod, jak na to.
  • Daňové přiznání jste povinni podat, když váš příjem přesáhl 30 000 korun za rok 2018.
  • Jde o příjmy, nikoli zisk. Tedy, i když jste prodali například 4 štěňata celkem za 40 000 korun a přitom měli výdaje 25 000 korun, musíte to uvést do daňového přiznání.
  • Pokud jste zaměstnáni, obvykle za vás daně řeší zaměstnavatel. V případě, že budete uvádět příjmy za štěňata, musíte si však daňové přiznání podat sami. Zaměstnavateli to musíte oznámit, vystaví vám potvrzení o zdanitelných příjmech ze zaměstnaneckého poměru i o již stržených zálohách na daň z příjmů.
  • Peníze za štěňata se uvádějí do příjmů podle §10 – ostatní příjmy. Na formuláři daňového přiznání je na to zvláštní kolonka.
  • Uvádějí se celkové příjmy (jako podklad slouží kupní smlouvy na štěňata) a od nich se odečítají výdaje (je potřeba mít podloženo jednotlivými paragony a ty si archivovat). Od příjmů odečtete výdaje a z výsledku pak spočítáte daň 15 %.
Prosíme, neberte toto upozornění na lehkou váhu – kontrola z finančního úřadu může přijít až tři roky po tom, co jste měli příjmy přiznat a finanční úřady mnohdy dohledávají daňové úniky třeba podle inzerce na štěňata a podobně.
V případě, že budete mít problém s vyplněním formulářů, napište, pokusíme se vám poradit.
Autor: Jolana Nováková, Jana Vychytilová